Sfaturi la transpunerea melodiilor pe acorduri

Schimbă viteza player-ului

Folosește un player care să-ți permită să modifici tempo-ul piesei, mai ales dacă e vorba de o melodie cu tempo rapid. 

Găsește primul acord

De regulă, toate melodiile încep și se termină cu același acord. Iată de ce, atunci când faci o transpunere, în primul rând încearcă să găsești acordul din care incepe melodia. Dacă melodia e in minor, plimbă-te pe griful chitării cu acordul Em, apoi Fm , apoi F#m, Gm, G#m, etc, până gasesti acordul care suna bine. Sau cu acordul Am, apoi A#m barat, Bm, Cm, C#m, D, etc. Dacă e tonalitate majoră, faci același lucru pe acordurile majore, respectiv E sau A.

Încearcă să reproduci linia melodică

Dacă ți se pare prea complicat să găsesti acordul, încearca să afli cel putin prima notă. Poți să încerci să reproduci pe chitară linia melodică a melodiei. Când ai găsit nota cu care începe (sau se termină) melodia, încearcă toate acordurile care ar putea să conțină această notă. Acest lucru presupune că știi notele din care se compune fiecare acord.

Folosește cercul cvintelor

Odată ce ai reușit să găsești primul acord, folosește-te de cercul cvintelor pentru a le afla pe celelalte. Se știe că după un Am în majoritatea cazurilor vor urma acordurile (nu neapărat în această ordine) Dm, E, G, C, F. Această e cea mai comună progresie de acorduri.

Dacă vorbim de Em, există o probabilitate mare că vor urma acordurile (iarăși, nu neapărat în această ordine) Am, B, D, G, C.

Pentru toate celelalte cazuri, aruncă o privire asupra cercului cvintelor ilustrat mai jos. Desigur că numărul de acorduri în muzică este mult mai mare, dar toate pornesc de la cele de bază ilustrate mai jos. Cercul exterior reprezintă acordurile majore de bază, iar cel interior - acordurile minore de bază. Important de reținut e că orice piesă muzicală este cantabilă pe acordurile de bază. 

cercul_cvintelor

 

53b9fb1bddfd89c09dd8ecfb93d1215c
f7e9d1d2-ebba-44ba-8198-e810bddf71a6