Cum se cumpără o chitară

Precizez că, în cele ce urmează, ma voi referi strict la chitările acustice.

Ce chitară vrei de fapt?

Inainte de a cumpăra o chitară e util să-ți pui intrebarea – ce fel de muzică vrei să cânți pe ea. Dacă o iei pentru a cânta folk sau pentru a zdrăngăni pe munte, atunci probabil vei dori o chitară western, cu corzi metalice. Dacă însă te gândesti să urmezi niște cursuri muzicale, chitara clasică este mai potrivita. Sunetul unei chitări clasice este însă moale și mai "de cameră", aici depinde de gusturile fiecăruia.

O observatie: atunci cand esti incepator, e mai usor sa apesi corzile de nylon decat cele metalice. Acest amanunt insa isi pierde din importanta atunci cand progresezi cu invatatul. Daca ai invatat corect la chitara, nu ar trebui sa ai probleme in a trece de pe o chitara pe alta.

Un capitol aparte il reprezinta chitarile cu 12 corzi. Acestea se folosesc in primul rand drept instrumente de acompaniament in formatii. Cel mai adesea ele sunt responsabile de armonia din fundal a pieselor. Totusi, sunetul unei asemenea chitari este deosebit si multi si-ar dori una chiar daca nu au formatie.

Iarasi o observatie, griful unei chitari cu 12 corzi este mai lat decat cel al unei chitari standard, s-ar putea sa fie asta un inconvenient pentru unii daca doresc mai tarziu sa treaca pe alt tip de chitara. Totusi, va asigur ca am nu am avut niciun fel de probleme in a trece de pe 12 corzi pe 6.

Instrument nou sau second-hand

Aici totul e relativ. Zic relativ pentru ca sunt cazuri in care s-ar putea sa gasesti un second-hand mai bun decat o chitara noua, desi cred ca e mai probabil sa se intample invers. Multi isi doresc o chitara la mana a doua urmand principiul "Mai intai sa invat pe una veche, dupa aia imi cumpar una mai scumpa". Ei bine, cu chitarile in general este invers. Cu cat mai buna este chitara pe care inveti, cu atat mai bine.

La ce sa fii atent cand cumperi

1. Examinati instrumentul sa nu aiba zgarieturi mari sau alte defecte de constructie vizibile.

2. Verificati daca mecanismele de prindere a corzilor (cheitele) sunt bine fixate in lemn, nu sunt ruginite si se misca liber in filet:

imagine1

3. Corzile reprezinta partea cea mai importanta din chitara. O chitara buna poate sa sune prost cu niste corzi proaste. Aici ajung la cel mai important aspect atunci cand cumperi o chitara: distanta dintre corzi si grif. Aceasta nu trebuie sa fie nici prea mare, dar nici prea mica. Daca corzile sunt prea departate de chitara, ele devin greu de apasat si, mai rau, falseaza. Daca corzile sunt prea apropiate, chitara s-ar putea sa zbarnaie neplacut in anumite pozitii. Se considera ca o distanta normala dintre corzi si grif este de aproximativ 5 mm la fretul 12 (pe chitarile clasice in general aceasta distanta e mai mare):

imagine2

Multi afirma ca aceasta distanta este usor de redus daca scoti toate corzile si tocesti (tai din) pragusul de plastic pe care se sprijina ele (cel de pe corpul chitarii, nu cel mai aproape de mecanismele de prindere):

imagine3

Nu sunt sigur in privinta chitarilor folk (western), dar in ceea ce priveste cele clasice nu recomand ajustarea manuala a inaltimii corzilor, decat daca chitara este una ieftina si nu va pare rau s-o stricati. (In general, la chitarile clasice nu se recomanda sa scoateti toate corzile odata in acelasi timp, dar asta e alta discutie).

Altceva: nu puneti niciodata corzi metalice pe o chitara clasica. Nici cele de nylon pe una western nu o sa sune bine, fiti siguri. Motivul e simplu, fiecare tip de chitara este prevazut pentru o anumita tensiune a corzilor.

4. Este indicat sa acordati chitara in magazin (de obicei ele sunt dezacordate in raft) si sa luati niste note/acorduri ca sa vedeti daca va convine timbrul sunetului. In plus, puteti descoperi ca o coarda ciupita in pozitia cutare zbarnaie neplacut. Aici s-ar putea sa aveti nevoie de ajutorul cuiva mai experimentat.

6bad7d8bbe8cc7d3b7d67e6b71b0df02
f7e9d1d2-ebba-44ba-8198-e810bddf71a6