În această lecție ilustrăm câteva măsuri muzicale întâlnite frecvent, și modul în care pot fi cântate pe chitară cu ajutorul bătăilor. Veți observa că fiecare dintre diagramele de mai jos e compusă trei părți distincte:
Partea de sus a diagramei constă dintr-o singură linie care reprezintă notația ritmică simplificată. Această notație arată doar lungimea notelor și pauzele, dacă sunt.
Partea de mijloc a fiecărei diagrame reprezintă portativul muzical așa cum îl cunoașteți de la lecția de muzică. Cu alte cuvinte, ea reprezintă bătaia ilustrată după toate regulile muzicale în vigoare.
Partea de jos a diagramei arată notația de tabulatură (pe chitară). Săgețile indică dacă loviți corzile în sus sau în jos. P.M. înseamnă „palm mute” (adică opriți toate corzile după ce ați efectuat mișcarea). x-urile înseamnă „dead note”, adică o notă sau o bătaie cu toate corzile blocate (se aude doar un sunet înfundat și nu acordul; ca să înțelegeți despre ce e vorba, ascultați exemplele unde apare acest „x”).
NOTĂ: Dacă vedeți amplasat un acord în colțul stânga sus al diagramei, acest lucru înseamnă că bătaia este ilustrată pentru acel acord.
Bătaia 2/4 Polka
Bătaia 2/4 Polka moderat
Bătaia 3/4 Vals
Bătaia 4/4 Baladă rock
Bătaia 4/4 Cântece de munte
Bătaia 4/4 Folk-rock (tip 1)
Bătaia 4/4 Folk-rock (tip 2)
Bătaia 4/4 Folk-rock (tip 3)
Bătaia 4/4 Folk-rock (tip 4)
Bătaia 4/4 Manea
Bătaia 4/4 Rumba
Bătaia 7/8 Geampara
Acest site folosește cookies 🍪, inclusiv de la părți terțe.
Navigând in continuare, vă exprimați acordul asupra
folosirii cookie-urilor în conformitate cu
politica de confidențialitate.